30 December 2011

Среќна Нова 2012


Драги пријатели на Вермилион,

Во текот на изминатата година издадовме седум нови наслови.
Организиравме акција за донирање на книги во која собраните 150 донирани книги и 50 примероци од нашите изданија им беа подарени на  децата во воспитно-поправните домови за малолетни лица. Меѓународниот ден на литературата за деца,  2 април, роденденот на Ханс Кристијан Андерсен, Го одбележавме со промоција на книгата „Легендата за Марфи Компирката“, прво издание во Македонија приспособено на деца со дислексија , како и изложба на илустрации од Димитар Торбаков. Младата словенечката уметница и авторка Ева Петрич ја посети Македонија и со изложба го промовираше македонското издание на својот дебитантски роман „Сите јадеа суши“. По втор пат наше издание е добитник на Златно Перо за најдобар превод; оваа година тоа е преводот на Ели Доезе од фламански јазик на „Розата и вепарот“.

Ви благодариме за уште една успешна година и се надеваме дека идната ќе биде уште поинтересна.

Со искрени желби за среќа и мир во Новата Година.