23 November 2011

Девојчето од мраз и други бајки

Мила Павиќевиќ е најмладиот добитник на Европската награда за литература. Нејзината збирка раскази „Девојчето од мраз и други бајки“ е единствената книга за млади на која оваа награда е доделена.

Во издание на Вермилион книгата можете од денеска да ја прочитате и на македонски јазик во превод на Владимир Јанковски и со илустрации од Матеј Богдановски. Во тринаесетте бајки на Мила Павиќевиќ натприродното и волшебното се преплетуваат со реалното, можното со неможното. Иако напишани како бајки, тие си играат со формата и функцијата на бајката.

„Девојчето од мраз и други бајки“ е наменета за читатели над 9 години, но и за тинејџери кои помалку сакаат да читаат или имаат дислексија.

Преводот на оваа книга е поддржана во рамките на Програмата за култура на Европската унија.