17 May 2010

Од книгите се учи толеранција

На денешниот Меѓународен ден против хомофобијата, сакаме да потсетиме дека дискриминацијата и стигматизацијата на ЛГБТ популацијата се „повредување на човековото достоинство кое ги става во прашање основните права и затоа мора остро да се осуди“, вели претседателот на Европскиот парламент.

Бидејќи децата учат толеранција и почитување и од книгите би сакале да ви предложиме неколку книги (книгите се на аглиски јазик, но се надеваме дека наскоро ќе можеме да ги најдеме и на македонски)


„Кралот и кралот“ од Линда де Хан и Стерн Ниленд, Трицикл: 2002 (3+ години)„Танго за тројца“ од Џастин Ричардсон и Питер Парнел, Сајмон и Шустер: 2005 (4+ години)


„Да не сум син?: излегување од тишината“ од повеќе автори, ХарперКолинс: 1995 (13+ години)