27 March 2010

„Розата и вепарот“ од Ане Провоуст

Розата и вепарот е богата книга, вистинско ремек дело на уметноста на јазикот.

Во приказната, убавината на главниот лик е поврзана со низа несреќи во нејзината околина. Самовилите се борат да ја задржат нејзината убавина, додека ангелите се борат за нејзината невиност. Откако Антверп ќе го погоди епидемија на сипаници, совршената убавина на Розалена ќе предизвика уште поголема нежност, фрустрации и агресија. На крајот, судбината ја води Розалена кон лордот Тиберт, грд како вепар и исто толку прост и невнимателен.

Внатрешната убавина или деформитет повторно докажуваат дека се посложени и понепредвидливи од физичката убавина.

Ане Провоуст е фламанска писателка. Родена е во Белгија во 1964 година. Студирала книжевност на универзитетот во Лувен. Членка е на ПЕН и на Кралската академија за холандски јазик и книжевност, како и амбасадор на Ханс Кристијан Андерсен од 2005 година. Живее во Антверп, Белгија, со сопругот и трите деца.

Добитник е на повеќе меѓународни награди за книжевност, меѓу кои: Златен був 1995, Златен бакнеж 1998, Книга лав 1998, Награда на Ди Цајт 2000, Награда на Австрија за млади читатели 2001.