29 March 2010

2010 посветена на Џани РодариОваа година имаме многу причини да се потсетиме на Џани Родари: 90 години од неговото раѓање, 30 години од смртта и 40 години откако ја доби наградата Ханс Кристијан Андерсен, најзначајната награда за литература за деца во светот. Како единствен италијански добитник на наградата, овој автор се смета за најзначаен италијански писател за деца во 20 век и е преведен на повеќе од 50 јазици. Делата на Родари ја стекнуваат својата популарност како дел од класиците за деца бидејќи имаат „лесен допир, добро темпо, прецизност, видливи се и разновидни“. Тие се блиски до детскиот имагинарен свет, а едновремено можат да стимулираат и образуваат.

Родари започнал да пишува за деца за неделното издание на еден весник сè додека не собрал доволно песни за деца за да ги издаде во книга. Потоа, постепено сè почесто пишувал литература за деца, додека самиот студирал образование, наставни методи и психологија.