06 April 2009

„Водниот коњ“


Најновата книга од „Вермилион“ е приказната за потеклото на митското чудовиште од Лох Нес. Но, она што наликува на чудовиште е само игриво и питомо суштество кое бргу ќе се спријатели со Кирсти и Ангус. „Водниот Коњ“ е приказна исполнета со магија и мистерија карактеристична за шкотскиот фолклор, но истовремено е и алегорија за различностите и за тоа како преку надминување на непознавањето и предрасудите децата откриваат пријател во страшното чудовиште.

Дик Кинг Смит е еден од најплодните и најчитаните британски автори за деца. Две главни карактеристики на неговиот стил се прекрасното чувство за хумор без лажна сентименталност и длабоката верба во можностите да се совладаат сите тешкотии и да се успее наспроти предизвиците. Животните се чести јунаци во неговите книги, меѓу кои се „Господин мајмун“, „Глувчето наречено Волк“, „Храброто прасе Бејб“.

„Водниот коњ“ на Дик Кинг Смит е идеална семејна книга за читање на глас.